Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Anguilla – karibský úhoř

Asi 250 km východně od Portorika leží ve vodách Karibiku korálový a vápencový ostrov Anguilla, který spadá pod Závětrné ostrovy Malých Antil. Španělští objevitelé v čele s Kryštofem Kolumbem dali tomuto podlouhlému a úzkému ostrůvku název Anguilla, což ve španělštině znamená „úhoř“. Dnes je tento úhoř zámořským územím Velké Británie.

Španělští dobyvatelé v 15. století nevěnovali tomuto 25 km dlouhému, 5 km širokému, plochému a vysušenému ostrovu žádnou větší pozornost. Vydali se dále za objevováním bohatších, zelenějších a slibnějších zemí. Původními obyvateli ostrova byly jihoamerické indiánské kmeny, jejichž přítomnost dokládají četné archeologické nálezy pocházející ze 13. století před naším letopočtem. Poprvé byla Anguilla kolonizována až Brity na konci 17. století. Během 17. a 18. století byli ve velkém dováženi otroci z Afriky. V roce 1967 se Anguilla odtrhla od Sv. Kryštofa a Nevisu a o dva roky později se stala zámořským územím Velké Británie mající autonomní správu. Hlavním městem je The Valley, oficiální měnou východokaribský dolar, ale platit se dá i americkými dolary. 

Na ostrově s rozlohou 102 kilometrů čtverečních v současnosti žije okolo 14000 obyvatel převážně afro-amerického původu. Více než 20 tisíc Anguillanů však žije v Británii a USA. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a snaží se pro turisty dělat, co jim na očích vidí. Hlavní složkou hospodářství je rybolov, úlovky rybářů jsou vyváženy na sousední ostrovy. Zemědělství se na ostrově příliš nedaří kvůli mělké půdě a mizivým srážkám. Bohatství nynější Anguilly závisí také na turistickém ruchu, který je zde poměrně dobře rozvinutý. Na ostrově najdete celkem 33 oslnivě bílých pláží s pískem tak jemným a hlubokým, že se při chůzi spíše brodíte, než abyste se procházeli. Na Anguille nenajdete svěží deštné pralesy, historické pevnosti, kasina ani bezcelní obchody. Na rozdíl od rušného sousedního ostrova St. Martin je tropická Anguilla stále neporušeným poklidným pozemským rájem.

Na Anguille se vše točí kolem pláží, které jsou většinou liduprázdné a omývané průzračně čistou vodou. Na mnoha místech kolem nich vyrostly architektonicky skvostné hotely s restauracemi a plážovými bary. Většina hotelů má tenisové kurty a fitness centra. Kdo má zájem může se věnovat i golfu, poměrně nedávno zde bylo otevřeno golfové hřiště Temenos, které je dílem Grega Normana. Právě tato lákadla sem přitahují spoustu slavných celebrit a známých osobností. Anguilla nabízí rovněž skvělé možnosti pro provozování vodních i plážových sportů. Velkým lákadlem pro potápěče jsou mořské parky, kterých je okolo ostrova hned šest. Ukrývají pestrobarevný podmořský svět i sedm lodních vraků. Teploty zůstávají po celý rok stabilní, v prosinci se pohybují okolo 26°C a v červenci okolo 29°C.

Největší zajímavosti ostrova Anguilla je možné projet za jeden den. Ve středu ostrova se nachází hlavní město a správní středisko The Valley. Město nemá žádné centrum, je roztroušeno podél hlavní ulice. Pokochat se můžete několika tradičními křiklavě zbarvenými domky. Na hlavní ulici se nachází Anguilla National Museum seznamující s historií, kulturou a tradicemi ostrova. Sídlí zde také společnost Anguilla National Trust pořádající výpravy za pozorováním ptáků, za vykopávkami indiánů nebo na místa, kde karety obrovské kladou svá vejce. Zajímavou stavbou je Wellblake House z roku 1787, sloužící dnes jako pobočka muzea. Jde o jediné kompletně dochované plantážnické sídlo, kde jsou k vidění ještě staré stáje a pekárna. 

Pokud se z hlavního města vydáte směrem na severovýchod, narazíte na nejrušnější pláž na ostrově, která nese název Shoal Bay. Jde o široký pás hlubokého písku, do něhož se boříte až po kotníky. Pláž je vybavena plážovými bary, je lemována hotely a nabízí možnost pronájmu loděk, vybavení pro šnorchlování, windsurfing a další sporty. O 8 km dále můžete navštívit malou rybářskou vesničku Island Harbour, naproti které se z moře zvedá pobřežní ostrůvek Georgeous Scilly Cay, na němž se nachází restaurace. Na ostrůvek můžete doplavat, nebo se nechat odvézt vodním taxíkem. 

V jihovýchodní části ostrova stojí za návštěvu soukromé muzeum Heritage Collection, které opatruje exponáty spojené s revolucí britské kolonie proti nezávislosti. K vidění jsou zde zajímavé fotografie s detailními popisy událostí z roku 1967. Vystavena je zde také indiánská keramika zdobená hlavami pelikánů i starožitné kuchyňské náčiní vyrobené z korálu.  Na severním pobřeží Anguilly se rozkládá hluboký přístav Sandy Ground, který byl postaven v zahnuté písečné kose. Ta odděluje stará solná pole od oceánu. Pravidelně odtud na rekreační ostrůvek Sandy Island vyplouvá trajekt. Stejně jako ostatní korálové ostrůvky v okolí Anguilly, i Sandy Island nabízí ideální podmínky pro potápění a šnorchlování.

Skvělé možnosti rekreace se naskýtají také na západě v okolí zálivu Mead´s Bay a Barnes Bay, krásné pláže naleznete také v zátokách Shoal Bay East a Rendezvous East - tamní pláž je tvořena písečnými dunami a nabízí výhled na ostrov St. Martin. Jižnímu pobřeží, kde se rozkládá záliv Lower Shoal Bay, dominuje futuristická vila Covecastles. 

- jap - 

Článek byl zobrazen 4 608 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko